Salotų istorija prasidėjo senovės Romoje, kur jie buvo pagaminti iš žolelių, daržovių ir vaisių mišinio, pagardinto druska, medumi ir actu.
Renesanso metu salotos išpopuliarėjo Europoje ir buvo privalomos šventėms. Jie apėmė įvairias daržoves, žoleles, vaisius, riešutus, taip pat mėsą ir žuvį. Laikui bėgant salotų receptai keitėsi ir tobulėjo. Taigi, XIX amžiuje pasirodė vinigretė, „Olivier” ir „Silkė po kailiu”, kurie tapo klasika.
XX amžiuje salotos tapo neatsiejama restoranų ir kavinių meniu dalimi. Paruoškime porą biudžetinių salotų šventiniam stalui.
Salotos „Meilės svajonės”
Ingredientų:
- bulvės – 1 vnt .;
- burokėliai – 1 vnt .;
- rūkyta vištos koja – 1 vnt .;
- svogūnas – 1/2 vnt .;
- druska – 1/2 šaukštelio;
- cukrus – 1 šaukštelis;
- actas 5% – 3 šaukštai.;
- krapai — krūva;
- majonezas.
Salotų „Meilės svajonės” paruošimas:
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, užpilkite verdančiu vandeniu. Po poros minučių užpilkite verdančiu vandeniu, pasūdykite svogūną ir pabarstykite cukrumi. Supilkite actą ant svogūnų, uždarykite inde ir sumaišykite.
Kol svogūnai marinuojami, virkite arba kepkite burokėlius ir bulves. Nulupkite koją nuo kaulo, supjaustykite mažais kubeliais.
Nuluptas bulves sutarkuokite ant smulkios trintuvės, pirmąjį sluoksnį suformuokite salotų dubenyje. Pasūdykite bulvių sluoksnį ir sutepkite majonezo tinkleliu.
Pabarstykite bulvių sluoksnį vištienos mėsa, taip pat įpilkite majonezo tinklelio. Nuluptus burokėlius sutarkuokite, paskleiskite ant mėsos sluoksnio, uždenkite majonezu.
Pabarstykite runkelių sluoksnio viršų marinuotais svogūnais. Salotas galite papuošti krapais.
Pasirodo, skanios paprastos bulvių ir burokėlių salotos. Salotoms galite pridėti žagrenių pagal skonį.
Kaimiškos salotos
Ingredientų:
- bulvės – 1 vnt .;
- lengvai sūdyta silkių filė – 1 vnt .;
- marinuotas agurkas – 2 vnt .;
- marinuoti svogūnai – 1/2 vnt .;
- druska – žiupsnelis;
- nerafinuotas aliejus – 3 šaukštai.
Kaimo stiliaus salotų paruošimas:
Virtas nuluptas bulves supjaustykite mažais kubeliais, taip pat supjaustykite silkę ir agurkus. Į salotų dubenį sudėkite bulves, silkę ir agurkus, suberkite marinuotus svogūnus.
Salotas pasūdykite, pagardinkite augaliniu aliejumi ir išmaišykite.
Dėl to turime greitai skanias salotas su silke. Tai geras būdas gaminti salotas iš labiausiai prieinamų produktų.