Spurgos yra konditerijos gaminiai, pagaminti iš keptos tešlos su skylute viduryje. Jie yra populiarūs daugelyje pasaulio šalių ir turi turtingą istoriją. Nėra tikslių duomenų apie tai, kur ir kada atsirado pirmosios spurgos.
Pasak vienos versijos, pirmosios spurgos pasirodė Senovės Romoje. Romėnai iš riebaluose keptos tešlos paruošė patiekalą, panašų į šiuolaikines spurgas. Europoje spurgos išpopuliarėjo viduramžiais. Tada jie buvo pagaminti iš mielių tešlos, kuri buvo kepti aliejuje. Spurgos atvyko į Ameriką kartu su Europos imigrantais. Čia jie tapo ypač populiarūs ir įgijo modernią išvaizdą. Šiandien spurgos išlieka mėgstamu delikatesu daugelyje pasaulio šalių.
Jie ruošiami pagal skirtingus receptus, su skirtingais įdarais ir pabarstukais.
Ingredientų:
- Miltai – 500 g;
- Kiaušinis – 20 g;
- Vanduo – 310 g;
- Cukrus – 60 g;
- Sausos mielės – 6 g;
- Margarinas – 30 g;
- Druska – 5 g;
- Augalinis aliejus – 500 g.
Spurgų gaminimas:
Supilkite vandenį į miltuose esančią duobutę, įpilkite kiaušinį. Į mišinį supilkite cukrų, druską ir sausas mieles, sumaišykite komponentus.
Į bendrą masę įpilkite margarino, minkykite tešlą 10 minučių. Suformuotą bandelę perkelkite į augaliniu aliejumi suteptą indą.
Sutepkite bandelę taip pat augaliniu aliejumi, palikite po celofanu 1,5 valandos. Minkykite tešlą ir padalinkite į 25 g rutulius.
Palikite kamuoliukus 8 minutes ant stalo, o tada kiekviename padarykite skylę. Palikite spurgas ant stalo dar 10 minučių.
Šildykite augalinį aliejų keptuvėje, įdėkite spurgas. Kepkite spurgas iš abiejų pusių porą minučių.
Jūs gaunate purias minkštas spurgas. Po virimo jie gali būti pabarstyti milteliniu cukrumi.