Visas abrikosų auginimo iš sėklų procesas yra įdomus nuotykis, nuo tinkamų sėklų pasirinkimo iki pirmųjų saldžių vaisių gavimo. Įvairių šaltinių ekspertai pasidalino savo žiniomis ir patarimais, kurie padės sėkmingai auginti šį nuostabų vaismedį.
Kaip auginti abrikosą iš sėklų
Pirmasis žingsnis yra sėklų parinkimas. Jie turėtų būti paimti iš brandžių ir pernokusių vidutinio ar vėlyvo brandinimo veislių vaisių, praneša Rsute.ru svetainė. Patartina naudoti vaisius iš medžių, augančių jūsų regione ar panašiame klimate. Tai padės sėjinukams geriau prisitaikyti prie vietos sąlygų. Atminkite, kad net jei abrikosai auga iš sėklų, jis gali turėti skirtingą skonį ir formą nuo pagrindinio medžio, tačiau vaisiai vis tiek bus valgomi.
Pasirinkę sėklas, turėtumėte jas paruošti sodinti. Nuplaukite juos tekančiu vandeniu, tada paskleiskite saulėje, kad išdžiūtų. Iš vidaus galite naudoti tiek sveikas sėklas, tiek nuluptas sėklas. Ištraukus sėklas, svarbu patikrinti, ar jie nepažeisti, ar nėra pasenusių požymių.
Siekiant pagreitinti daigumo procesą, sėklos siunčiamos į šaldytuvą stratifikacijai. Šis etapas leidžia imituoti žiemos sąlygas, kurios prisideda prie greitesnio sėklų daigumo. Po stratifikacijos sėklas galima sodinti į vazonus ir stebėti augimą.
Kaip rūpintis augalu
Sodinukų persodinimas į atvirą žemę vyksta antraisiais metais. Pasirinkite gerai apšviestą sodinimo plotą, kuriame medis nebus veikiamas grimzlės, atspalvio ar drėgmės. Paruoškite dirvą pridedant komposto ar humuso, kad jį praturtintumėte maistinėmis medžiagomis. Po persodinimo reguliariai sodinkite sodinukus, ypač jų augimo pradžioje.
Svarbu prisiminti, kad abrikosų medžiai, auginami iš sėklų, per kelerius metus gali gaminti vaisius. Stebėkite jų būklę, suteikite reikiamą priežiūrą ir jūsų laukia džiaugsmingas įvykis – pirmasis jūsų pačių abrikosų derlius! Šis procesas ne tik suteikia pasitenkinimą auginant savo maistą, bet ir padeda žalinti jūsų svetainę ir sukurti jaukią atmosferą sode ar šalyje.