Dilgėlių sriuba yra tradicinis rusų virtuvės patiekalas. Jis gaminamas iš jaunų dilgėlių, kurios nuimamos pavasarį.
Dilgėlių sriuba turi turtingą istoriją. Senovėje dilgėlinė buvo vienas iš pagrindinių maisto produktų. Jis buvo dedamas į sriubas, salotas ir gaminamas į pyrago įdarą. Dilgėlė buvo vitaminų ir mineralų šaltinis, padėjęs žmonėms išgyventi ilgą žiemą.
Dilgėlių sriuba buvo ypač aktuali valstiečių šeimose. Jis buvo paruoštas pavasarį, kai dilgėlinė buvo maistingiausia ir naudingiausia. Šiandien dilgėlių sriuba išlieka populiari. Jis gaminamas iš dilgėlių, į sriubą pridedant bulvių, morkų, svogūnų ir kitų daržovių.
Dilgėlių sriuba gali būti tiek vegetariška, tiek mėsa.
Ingredientų:
- vanduo – 2 litrai;
- vištienos koja – 400 g;
- sausas daržovių sultinys – 1 šaukštelis;
- pipirai – 4 žirniai;
- bulvės – 400 g;
- augalinis aliejus – 20 g;
- sviestas – 20 g;
- svogūnas – 100 g;
- morkos – 100 g;
- dilgėlė — ryšulys;
- krapai — krūva;
- petražolės – ryšulys;
- druska – 1/2 šaukštelio.
Dilgėlių sriubos paruošimas:
Vištienos kumpį virkite vandenyje, kol suminkštės, į sultinį įpilkite sauso daržovių sultinio ir pipirų, išmaišykite. Virkite sultinį 30 minučių, tuo metu supjaustykite nuluptas bulves kubeliais, smulkiai supjaustykite svogūną.
Smulkiai supjaustykite žaliuosius svogūnus, petražoles ir krapus. Morkas sutarkuokite ant rupios trintuvės. Stambiai supjaustykite dilgėles.
Iš sultinio išimkite vištienos kumpį ir pipirus, sudėkite į jį bulves, virkite 12–15 minučių. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir augalinį aliejų, porą minučių pakepinkite svogūną.
Į svogūnus įpilkite morkų, kepkite kartu 3 minutes. Įdėkite kepimą į bulves, tada įdėkite dilgėlių, žaliųjų svogūnų, krapų ir petražolių.
Sūdykite sultinį, virkite iki virimo. Nuimkite mėsą nuo kojos, sudėkite į sriubą ir išmaišykite. Virkite sriubą vos minutę, tada leiskite užvirti po dangčiu.
Pasirodo, kvapni ryški dilgėlių sriuba. Tai gera alternatyva įprastai kopūstų sriubai.