Napoleono pyragas yra vienas sėkmingiausių mūsų laikų konditerijos gaminių. Sunku įsivaizduoti restoraną be šio deserto. Yra dvi Napoleono torto kilmės versijos. Vienas iš jų teigia, kad jis pirmą kartą buvo parengtas 1912 m. Maskvoje pergalės prieš Napoleoną Bonapartą šimtmečio proga. Tuo metu tai nebuvo saldus sluoksniuotos tešlos pyragas, o „Napoleono pyragas” su grybais ar malta mėsa viduje.
Kita versija sako, kad saldus „Napoleonas” buvo sukurtas Prancūzijoje 1850-aisiais. Konditeriai naudojo tuomet populiarią sluoksniuotą tešlą ir suteikė tortui formą, primenančią Napoleono trišakį. Laikui bėgant deserto forma pasikeitė, tačiau pavadinimas buvo išsaugotas.
Tešlos ingredientai:
- miltai – 500 g;
- druska – žiupsnelis;
- sviestas – 300 g;
- tryniai – 4 vnt .;
- grietinė – 130 g.
Baltymų suflė ingredientai:
- kiaušinių baltymai – 4 vnt .;
- cukrus – 200 g;
- kukurūzų krakmolas – 100 g;
- vyšnios – 500 g.
Kremo ingredientai:
- cukrus – 200 g;
- miltai – 1,5 šaukštai;
- kukurūzų krakmolas – 1,5 šaukšto;
- pienas – 500 ml;
- vanilinis cukrus – 10 g;
- sviesto – 300 g.
Napoleono pyrago paruošimas:
Išsijokite tešlos miltus, druską ir įtrinkite šaltą sviestą. Sviestą su miltais sumalkite į sviesto trupinius.
Trynius sumaišykite su grietine ir supilkite į sviesto trupinius. Greitai minkykite tešlą pirmiausia šaukštu, tada rankomis.
Tešlą suvyniokite į celofaną ir palikite šaldytuve 8 valandoms.
Baltymų suflė plakite kiaušinių baltymus mikseriu, palaipsniui supilkite cukrų į baltą masę. Kiaušinių baltymai turėtų būti plakti iki stovinčių smailių, tada į juos galite supilti krakmolo ir sumaišyti su mentele.
Padalinkite tešlą į 6 lygias dalis. Vieną iš tešlos dalių iškočiokite ant pergamento plote, lygiame kepimo skardai. Likusius tešlos gabalėlius šiuo metu reikia dėti į šaldytuvą.
Ant tešlos paskleiskite 1/3 suflė, tolygiai paskirstykite. Supilkite 1/3 vyšnių ant suflė. Panašiai iškočiokite antrąjį tešlos sluoksnį, uždenkite suflė su vyšniomis.
Torto viršų pradurkite šakute, kepkite 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių. Panašiai sukurkite likusius pyragus, išimkite juos iš formos iškart po kepimo.
Kremui sumaišykite cukrų su krakmolu ir miltais, supilkite pieną. Į mišinį supilkite vanilinį cukrų, virkite ant vidutinės ugnies, kol sutirštės. Po sutirštėjimo virkite grietinėlę 30 sekundžių. Nepamirškite nuolat maišyti varškės pagrindo.
Varškės pagrindą sudėkite į sviestą, plakite kartu iki vientisos masės. Kiekvieną pyragą sutepkite kremu, surinkite pyragą. Sutepkite sienas ir viršų taip pat kremu.
Palikite pyragą 8 valandoms šaldytuve.
„Napoleoną” galite papuošti draže, vyšniomis, likusiu kremu.