Ingredientai:
– česnakai 600 g
– citrina 1 vnt
– pipirų žirneliai 1 arbatinis šaukštelis
– čiobreliai 4 vnt
– rozmarinas 4 vnt
– lauro lapai 4 vnt
– druska 2 valgomieji šaukštai
– cukrus 2 valgomieji šaukštai
– actas 100 ml
– vanduo 500 ml
Paruošimas:
1. Sveriu ir matuoju visus būtinus produktus, išdėliodama juos ant stalo. Česnakus iš anksto nulupu. Reikia 600 g jau nuluptų česnakų.
2. Noriu truputį papasakoti apie situaciją, kai marinuoti česnakai mėlynuoja stiklainyje. Tai ne retenybė. Tai vyksta dėl česnakuose esančios naudingosios medžiagos alinino ir eterinių aliejų.
Taipogi priežastis gali būti terminis apdorojimas. Kad išvengtume tokios situacijos arba sumažintume jos kilimo tikimybę, galima pasinaudoti patikrintu metodu.
Nuluptą česnaką reikia užmerkti šaltame vandenyje 3 val. Atlikę česnakų mirkymo procedūrą, imamės marinavimo. Nuluptą ir išmirkytą česnaką dedu į gilų indą. Virinu vandenį ir užpilu česnakus (tai atskiras vanduo, ne marinatui). Palieku 3-4 min. Karštą vandenį nupilu.
3. Citriną gerai nuplaunu. Aplieju ją verdančiu vandeniu. Pjaustau griežinėliais. Griežinėlių storis 3-4
mm.
4. Imu sterilizuotus stiklainius , į dugną dedu po citrinos griežinėlį. Toliau dedu į stiklainius visus česnakus, sluoksniuodama juos su citrinos griežinėliais. Į šonus įkišu čiobrelių ir rozmarinų šakeles. Į stiklainius įberiu po arbatinį šaukštelį garstyčių sėklų.
5. Ruošiu užpilą. Į prikaistuvį pilu 0,5 l vandens, beriu juodųjų pipirų žirnelius, lauro lapus, druską, cukrų. Dedu ant ugnies, laukiu užvirimo. Kai marinatas užverda, pilu 100 ml acto. Maišau šaukštu apie 30 sekundžių, kad dar kartą užvirinčiau marinatą, išjungiu.
6. Karštu marinatu užpilu česnakus stiklainiuose. Lauro lapų į stiklainius nededu. Jie reikalingi sutekti aromato marinatui. Stiklainius uždarau švariais dangteliais ir užsuku. Susuku į ką nors šilto ir palieku parai. Atvėsusius stiklainius laikau šaltoje ir tamsioje vietoje.
7. Marinuoti česnakai žiemai paruošti!