Velykos neįsivaizduojamos be kiaušinių. Juos dažome, puošiame ir įvairiai dekoruojame, o per šventę varžomės ne tik dėl kiaušinių kietumo, bet ir skanumo.
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiaušiniuose yra daugybė naudingųjų medžiagų, tad juos vertėtų valgyti ne tik per Velykas.
O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad prieš gražiausią pavasario šventę parduotuvių asortimente pirkėjai dairosi kiaušinių baltu lukštu bei primena, kaip juos laikyti ir išradingai panaudoti ruošiant velykinius patiekalus.
Omega-3 riebalų šaltinis
Kiaušiniai – nepamainomas produktas kulinarijoje. Jų dedame į mėgstamų blynų ar kepinių tešlą, į rytinę kiaušinienę ar net sriubą, makaronus bei mėsainius. Pasak gydytojos dietologės E. Gavelienės, vartoti kiaušinius verta ne tik dėl jų skonio ar mažo kaloringumo, bet ir dėl naudos sveikatai, mat suvalgius 2–3 kiaušinius per dieną galima gauti iki trečdalio daugelio reikalingų vitaminų dozės.
„Kiaušiniuose yra ne tik daug vitaminų, įvairių naudingų medžiagų, bet ir žmogaus organizmui svarbių riebalų, Omega-3 riebalų rūgščių. Privalumu tampa ir tai, kad net 97 proc. maistinių medžiagų iš kiaušinių mūsų organizmas lengvai pasisavina. Be to, kiaušiniai yra santykinai nekaloringas maisto produktas – viename kiaušinyje, nelygu jo dydis, yra apie 60 kilokalorijų. Tuo labiau, kad kalorijos gaunamos kartu su būtinosiomis maistinėmis medžiagomis.
Tiesa, geriausia valgyti neperkeptus ir nepervirtus kiaušinius, o dėl rizikos užsikrėsti salmonelioze nepatariama jų valgyti žalių“, – sako E. Gavelienė.
Nors pasigirsta kalbų, kad kiaušiniai didina cholesterolio kiekį ir todėl jų geriau atsisakyti, gydytoja dietologė įsitikinusi, kad viskam svarbiausia saikas ir balansas: „Kiaušiniai cholesterolio lygiui didelės įtakos neturės, jei valgysime subalansuotą įvairų maistą.“
Velykų metu mėgstamiausi balti kiaušiniai
Pasak „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kiaušinių pardavimai labiausiai išauga likus dviems savaitėms iki Velykų, kai lietuviai pradeda ruoštis artėjančiai šventei. Pasitinkant Velykas ryškiausiai auga kiaušinių baltu lukštu bei putpelių kiaušinių pardavimai.