Home » Kaunietė pasidalijo unikaliu būdu, kaip sveikai ir be jokios chemijos raugti agurkus – net po metų jie bus traškūs ir gaivūs
Kaunietė pasidalijo unikaliu būdu, kaip sveikai ir be jokios chemijos raugti agurkus – net po metų jie bus traškūs ir gaivūs
Unikalu tai, kas paprasta. Ir kad tai, apsukus laiko ratą, atėjo iš mūsų senelių ir prosenelių. Kad tai – šventa tiesa, įtikina pokalbis su kauniete Lidija Palskienė, kuri štai jau treti metai raugia agurkus be jokios chemijos. O traškūs jie – net po metų.
Greitam valgymui Lidija agurkus raugia ir raugė visada. Tačiau prieš trejus metus išbandė kitokį agurkų raugimo būdą ir jo paprastumas bei rezultatas moterį ir jos vyrą Arvydą pribloškė.
„Kartą atvyko į svečius draugė ir pamačiusi, kad turime šulinį, paklausė, kodėl mes jame neraugiame agurkų. Pasirodo, Žagarėje, iš kur ji kilusi, taip juos raugia visi!“ – laiką prieš trejus metus atmena pašnekovė.
Suintriguota moteris nutarė išbandyti šį raugimo metodą. O jis – itin paprastas. Į plastikinį 5 l talpos indą Lidija sudėjo nuplautus agurkus ir užpylė sūdytu vandeniu – litrui vienas šaukštas druskos. Indą užsuko ir įleido į šulinį.
Šitaip agurkus, sako Lidija, galima laikyti taip ilgai, kaip tik norisi. Vasarą įleidę į šulinį, pirmą kartą iš ten agurkus Lidijos šeima traukė tik po kelių mėnesių – lapkritį. Skonis šeimą maloniai nustebino.
„Kandi agurką ir net tarp dantų traška, skonis – kaip tikro rauginto agurko, kokius kaime močiutės traukdavo iš bačkos“, – sako Lidija.