Geriausia tešla pikantiškiems želė pyragams. Įdaras niekada nenugrimzta į dugną
Pagal senąsias tradicijas pyragai mūsų šalyje laikomi svetingumo ženklu. Paprastai tokio tipo kepiniai visada yra ant stalo per svarbų įvykį ar šventę.
„Nėra gimtadienio be pyragų“ – šis senas posakis mūsų valstybėje buvo aktualus iki šių dienų. Žmonės visai neseniai nutolo nuo šventinių pyragų sampratos ir pakeitė juos desertais ir pyragais. Iki XX amžiaus visiems giminėms ir draugams vardadieniais, tai yra gimtadienių ir jubiliejų, buvo kepami dideli pyragai. Pasiruošimas buvo tikrai didžiulis įvykis.
Dabar mes ne taip fanatiškai ruošiame pyragą šventei. Tačiau tai vis dar yra patikimiausias būdas pamaitinti didelę šeimą.
Kiaušinių ir svogūnų pyrago ingredientai:
- miltai – 280 g;
- druska – 1,5 šaukštelio;
- pienas – 375 g;
- augalinis aliejus – 6 šaukštai. l.;
- vištienos kiaušinis – 6 vnt .;
- žalieji svogūnai – krūva;
- sviestas – 40 g;
- cukrus – šaukštelis;
- kepimo milteliai – 2 šaukšteliai.
Kiaušinių ir svogūnų pyrago paruošimas:
Kiaušinius išvirkite kietai ir atvėsinkite, tuo metu galite gana smulkiai sukapoti žaliuosius svogūnus. Į keptuvę supilkite porą šaukštų augalinio aliejaus, porą minučių pakepinkite žaliuosius svogūnus su žiupsneliu druskos. Atvėsusius kiaušinius supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite dubenyje su svogūnu aliejuje.
Kitame dubenyje įmuškite kiaušinį ir išplakite su druska ir granuliuotu cukrumi. Sviestą ištirpinkite vandens vonelėje ir įmaišykite į kiaušinių mišinį kartu su pienu ir augaliniu aliejumi.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir persijoti į gautą kiaušinių masę. Minkykite storą tešlą ir leiskite pastovėti ne ilgiau kaip 5 minutes.
½ paruoštos tešlos supilkite į kepimo indą. Orkaitę reikia įkaitinti iki 200 laipsnių, tešlą leisti orkaitėje sustingti apie 7 minutes.
Ant šiek tiek sukietėjusio sluoksnio dėkite įdarą ir užpilkite likusią tešlą.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35 minutes.
Šis receptas leidžia nesivarginti minkant kietą tešlą. Tik reikia išmanyti išankstinio kepimo techniką, kad įdaras nenusėstų ant dugno.