Niekada nelaikykite pieno šaldytuvo durelėse – ekspertė paaiškino, kodėl

Pieno produktai – neatsiejama dažno lietuvio mitybos dalis. Jie gali būti pats skaniausias užkandis ar nepamainomas ingredientas ruošiant patiekalus, tačiau netinkamai laikomi gali greitai tapti netinkamais vartoti.

 

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ištisus metus populiariausia šios kategorijos prekė yra sviestas, tačiau vasarą gamindami šaltibarščius pirkėjai kefyro nuperka net kelis kartus daugiau. Jeigu jo nespėsite suvartoti – ne bėda, mat visai nesunkiai galima pasigaminti naminio rikotos sūrio.

 

„Pieno produktai yra tarp tų, kurie dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Jie ne tik skanūs, bet ir organizmą gali praturtinti naudingomis medžiagomis. Tuo pačiu pirkėjams norime priminti, kad sumaniai naudojant maisto produktus galima taupyti – tinkamai juos laikant, jais mėgausitės ilgiau, tad nereikės pirkti iš naujo“, – dalijasi V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė dalijasi keliais praktiškais patarimais, kurie nesunkiai leis saugiai pratęsti pieno produktų galiojimą laiką. Taip sutaupysite neišmesdami nespėtų suvalgyti produktų, o kartu ir gyvensite ekologiškiau, neaitrindami ir taip opios maisto išmetimo problemos.

 

Pieno ir grietinėlės nelaikykite šaldytuvo durelėse. Grįžus iš parduotuvės, pieną ir grietinėlę reikėtų kuo greičiau įdėti į šaldytuvą ir niekada nepalikti jo kambario temperatūroje ilgiau nei dešimt minučių. Pieną reikėtų laikyti 0–4 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Tinkamiausia vieta priklauso nuo šaldytuvo, tačiau dažniausiai tai būna apatinės lentynos gale.

 

V. Juodkazienė taip pat primena, kad nors tokius produktus kaip pienas ar grietinėlė atrodo patogu laikyti durelėse, tai yra pati netinkamiausia vieta. Ši vieta šaldytuve yra pati šilčiausia, o ir temperatūra svyruoja dėl durelių varstymo – tai paskatins gedimą.

Net ir pieną galima užšaldyti. Šaldymas yra patikimas būdas prailginti galiojimo laiką ir apsaugoti pieną ar grietinėlę nuo sugedimo. Tačiau tą reikia daryti žinant kelias taisykles ir atsiminti, kad po atšildymo šie produktai nebebus tokie patys. Jie puikiai tiks valgiui ruošti, tačiau atšildytas pienas stiklinėje bus šiek tiek kitokio skonio.

„Pieną šaldyti geriausia plastikinėje taroje – kartoniniame pakelyje verčiau to nedaryti. Labai svarbu atsiminti, kad šaldamas pienas plėsis, tad būtinai reikia palikti 3–5 cm erdvės, nešaldyti visiškai pilnos taros. Pienas šaldiklyje gali išbūti iki 3 mėnesių, tačiau atminkite, kad atšildžius jo galiojimo laikas bus gerokai trumpesnis nei šviežio pieno – jį reikės suvartoti per 3 dienas“, – sako V.Juodkazienė.

Grietinėlę labai patogu paversti šaldytais kubeliais, atskleidžia maisto žinovė. Sudėkite užšaldytus kubelius į maišelį, ir prireikus šiek tiek grietinėlės padažui – visuomet jos turėsite po ranka.

Sviestą – į šaldiklį arba ant viryklės. Sviestą drąsiai galite užšaldyti: sūdytas išsilaikys iki 12 mėnesių, o nesūdytas – apie 6. Atitirps jis gana greitai, bet jeigu norėsite procesą paspartinti – galima įdėti jį į mikrobangų krosnelę ir 10 sekundžių intervalais pašildyti.

Įdomybės.lt