Norite nesirgti vėžiu? Išbraukite šį maistą iš savo valgiaraščio

Nuo nesveiko maisto susilaikyti sunku, bet žinios apie jo žalą organizmui suteikia motyvacijos gyventi sveikiau. Dietistas Jonas Lapinskas sako, kad perdirbtos mėsos nevalgo ir alkoholio negeria bei pataria taip daryti ir kitiems. Specialistas išvardijo maisto produktus, kuriuos verta visiškai išbraukti iš mitybos raciono, nes jie didina riziką susirgti vėžiu.

Perdirbta mėsa

„Rekomenduoju visiškai atsisakyti vytintų ir rūkytų mėsos gaminių“, – viešos paskaitos metu patarė J.Lapinskas. Jis pabrėžė, kad šis maistas kenkia sveikatai dėl pramoninio apdirbimo technologijų.

O kaip tuomet kaimiški rūkyti lašiniai?

„Jie yra visiškai kitokie. Nesiūlau daug jų valgyti, truputėlį. Geriau vartoti sūdytus, o ne rūkytus lašinius“, – sakė dietistas ir paaiškino, kad rūkymo metu išsiskiria daug kancerogeninių medžiagų, kurios sukelia vėžį.

Raudona mėsa

Dietistas priminė, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) raudoną mėsą priskiria 2A grupei.

„Surinkta daug istorinių faktų, tirtos įvairios kultūros, aprašyta, kaip žmonės gyveno, maitinosi. Yra nemažai kultūrų, kurių nariai valgo daug raudonos mėsos.

Tačiau ta mėsa yra laukinė. Mėsa, kurią perkame mes, yra fermose pašarais užaugintų galvijų. Ką mes turime?

Pašarai – kukurūzai, saulėgrąža, soja – greitai užaugantis maistas, kuris duoda daug kūno masės. Tačiau tie pašarai yra omega-6 rūgščių riebalų šaltinis“, – dėstė J.Lapinskas.

Įdomybės.lt