Mėsos kukuliai yra maži rutuliukai, pagaminti iš maltos mėsos ar žuvies, naudojami daugelyje pasaulio virtuvių. Jie gali būti ruošiami įvairiais būdais: kepti, troškinti, kepti arba virti. Mėsos dedamos į sriubas, troškinius, padažus ir kitus patiekalus.
Tikslią kotletų kilmę sunku nustatyti, nes jie šimtmečius buvo populiarūs daugelyje tautų. Tačiau galima daryti prielaidą, kad mėsos kukuliai atsirado kaip būdas naudoti likusią mėsą arba maltą mėsą. Europoje kotletai buvo žinomi senovėje. Senovės Graikijoje ir Romoje jie buvo pagaminti iš įvairios mėsos ir patiekiami su padažais ir prieskoniais. Viduramžiais kotletai tapo populiariu patiekalu Europoje, ypač Italijoje ir Švedijoje.
Iškepkime mėsos kukulių vakarienę.
Ingredientų:
- Malta mėsa – 500 g;
- Česnakai – 6 gvazdikėliai;
- Kiaušinis – 1 vnt .;
- Augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
- Sviestas – 40 g;
- Bulvės – 1,5 kg;
- Svogūnas – 1 vnt .;
- Morkos – 1 vnt .;
- Paprika – 1 vnt .;
- Pomidorai savo sultyse – 300 g;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Žaliasis svogūnas – 6 šakelės;
- Druska – žiupsnelis;
- Paprika – 1/3 šaukštelio;
- Kalendra – 1/3 šaukštelio.
Mėsos kepimas:
Česnako skilteles per presą perpilkite į maltą mėsą, įmuškite kiaušinius, supilkite druską, pipirus, papriką ir kalendrą. Sumaišykite visus maltos mėsos komponentus, suformuokite rutulius rankomis, sudrėkintomis vandenyje.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite augalinį aliejų. Kepkite maltos mėsos rutuliukus aliejuje keptuvėje iki auksinės rudos spalvos.
Nuluptas bulves supjaustykite griežinėliais. Išimkite rutulius iš keptuvės, paskleiskite bulves ir taip pat kepkite su prieskoniais po dangčiu, kol pusė iškeps.
Išimkite bulves iš keptuvės, smulkiai supjaustykite svogūną, morkas, paprikas ir porą skiltelių česnako. Į keptuvę sudėkite svogūnus ir morkas ir kepkite 3–4 minutes.
Po to į svogūnus ir morkas sudėkite paprikas ir česnako skilteles, daržoves užpilkite pomidorų sultimis. Troškinkite mišinį po dangčiu 15 minučių, tada pabarstykite cukrumi.
Įdėkite bulves į daržovių masę, supjaustykite žaliuosius svogūnus.
Įdėkite kotletus į daržovių masę su bulvėmis, uždenkite dangčiu ir troškinkite 15-20 minučių.
Rezultatas – puikus nuoširdus patiekalas vakarienei. Mėsos kukuliai su bulvėmis taip pat yra naudingas pasirinkimas pietums.