Pirmieji saldžių patiekalų paminėjimai randami daugelio kultūrų istorijoje. Senovės Egipte ir Mesopotamijoje vaisių desertai buvo ruošiami iš figų, datulių, vynuogių ir medaus. Senovės Graikijoje ir Romoje taip pat buvo populiarūs džiovintų vaisių desertai su medumi.
Viduramžiais Europoje atsirado naujų desertų ingredientų: prieskonių, cukraus, pieno ir grietinėlės. Desertai, tokie kaip pudingai, pyragaičiai ir pyragaičiai, tapo aktualūs. Renesanso metu desertai tapo sudėtingesni ir rafinuotesni. Atsirado naujų pyragų, pyragų ir kitų saldumynų receptų. XIX amžiuje atsirado naujų maisto gaminimo technologijų, tokių kaip kepimas, grietinėlės plakimas ir kremų gamyba. Išpopuliarėjo šokoladiniai desertai, ledai ir kiti saldumynai.
Šiandien yra daugybė desertų. Jie gali būti saldūs, vaisiniai, šokoladiniai, su grietinėle arba be jos.
Paruoškime keletą skanių ir greitų desertų.
Desertas No1
Ingredientų:
- sausainiai su šokoladu – 100 g;
- apelsinų sultys – 50 ml;
- pienas – 400 ml;
- 1 citrinos žievelė;
- vanilinis cukrus – 1 šaukštelis;
- kiaušinių tryniai – 2 vnt .;
- miltelinis cukrus – 30 g;
- kukurūzų krakmolas – 25 g;
- citrinos sultys – 30 ml;
- kondensuotas pienas – 70 g.
Desertų paruošimas:
Sausainius sumalkite iki smulkių trupinių būklės ir sumalkite trintuvu. Į trupinius supilkite apelsinų sultis, išmaišykite.
Supilkite porą šaukštų į kiekvieną sausainio trupinį į dubenėlius desertui patiekti, užspauskite apačioje. Į puodą su pienu supilkite citrinos žievelę, įpilkite vanilinio cukraus.
Piene išplakite žievelę ir vanilinį cukrų, užvirkite. Tada pieną perkoškite per sietą, pašalinkite citrinos žievelę.
Atskirame dubenyje trynius sumaišykite su milteliniu cukrumi, išplakite. Į mišinį supilkite krakmolą, vėl sumaišykite ir įpilkite į pieną.
Virkite mišinį, maišydami, kol sutirštės. Po sutirštėjimo kremo pagrindą perkelkite į atskirą indą, uždenkite liečiamąja plėvele ir palikite atvėsti.
Plakti citrinos sultis su kondensuotu pienu mikseriu. Kondensuotą masę įpilkite į varškės pagrindą, sumaišykite.
Įdėkite įdarą kremo pavidalu ant sausainių sluoksnio, išlyginkite. Deserto paviršių taip pat galima apibarstyti kakava, cinamonu ar šokoladu.
Desertas No2
Ingredientų:
- grietinėlė 20% – 50 ml;
- kava – 15 g;
- vanilinis cukrus – 1 šaukštelis;
- bananas – 2 vnt .;
- kiaušinio trynys – vnt .;
- pienas – 150 ml;
- kukurūzų krakmolas – 20 g;
- rikotos sūris – 100 g;
- kondensuotas pienas – 100 g;
- plakta grietinėlė – 150 ml.
Desertų paruošimas:
Į keptuvės dugną supilkite grietinėlę, supilkite kavą ir vanilinį cukrų, gerai išmaišykite, kol granulės ištirps. Bananus supjaustykite mažais gabalėliais, sudėkite į grietinėlę su kava.
Išmaišykite ir virkite bananus ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Kavoje esančius bananus nukelkite nuo ugnies ir sumalkite iki minkštimo.
Į bananų košę įpilkite kiaušinio trynio, sumaišykite ir supilkite pieną. Į mišinį supilkite kukurūzų krakmolą, sumaišykite iki vientisos masės.
Kepkite mišinį ant vidutinės ugnies, kol sutirštės, tada leiskite jam atvėsti po lipnia plėvele. Atskirai verta derinti rikotą su kondensuotu pienu.
Į rikotą supilkite plaktą grietinėlę ir plakite iki purių stabilių smailių. Bananų kremo pagrindą sumaišykite su kremu ir sudėkite į formą.
Pabarstykite desertą šokolado drožlėmis ir pusvalandžiui nusiųskite į šaldytuvą. Pasirodo, skanus bananų desertas didelei kompanijai.