Citrinų pyragas yra desertas, kurio šaknys yra Europoje, kur citrinos buvo prieinamos tik turtingiesiems. Todėl XVIII amžiuje citrinų pyragas buvo populiarus tik tarp bajorų ir turtingų žmonių. Laikui bėgant citrinų pyragaičiai tapo prieinami paprastiems žmonėms.
Pyragas buvo iškeptas daugelyje Europos ir Amerikos šalių. Kiekviena šalis turėjo savo šio pyrago gaminimo ypatumus. Pavyzdžiui, Anglijoje citrinų pyragas gaminamas iš trapios tešlos ir citrinos kremo. Italijoje citrinų pyragas gaminamas pridedant rikotos ir citrinos žievelės.
Tai vis dar galima rasti restoranų ir kavinių meniu visoje Europoje, tačiau geriau tai padaryti namuose.
Ingredientų:
- Kiaušiniams – 3 vnt .;
- Druska – žiupsnelis;
- Cukrus – 180 g;
- Sviestas – 250 g;
- Vanilinas – 1/2 šaukštelio;
- Kepimo milteliai – 1,5 šaukštelio;
- Miltai – 550 g;
- Obuolių uogienė – 600 g;
- Citrina – 1 vnt.
Citrinų pyrago paruošimas:
Į dubenį su kiaušiniais supilkite druską ir cukrų, plakite šluotele, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į mišinį įpilkite sviesto, toliau maišykite.
Į mišinį supilkite 500 g miltų, kepimo miltelių ir vanilės, minkykite elastingą ir minkštą tešlą. Pabarstykite stalą miltais, toliau rankomis formuokite bandelę.
Tešlą palikite celofane šaldytuve. Šiuo metu supjaustykite citriną į mažus griežinėliais ir plakite maišytuve iki minkštimo.
Nepamirškite pirmiausia pašalinti sėklų.
Sumaišykite obuolių uogienę su citrinų koše. Atvėsintą tešlą dėkite ant miltais pabarstyto stalo, suformuokite kepalą ir padalinkite į 4 dalis.
Kol iškočiojame vieną iš dalių, likusią dalį dedame į šaldytuvą. Perkelkite sluoksnį, lygų kepimo skardos plotui, į savo paviršių, padengtą pergamentu.
Pašalinkite perteklinius sluoksnio kraštus, šakute užklijuokite paviršių. Kiekvieną sluoksnį kepkite 190 laipsnių temperatūroje 7 minutes.
Kiekvieną karštą pyragą sutepkite citrinos uogiene, padėkite kiekvieną pyragą vienas ant kito.
Padarykite penktąjį pyragą iš iškarpų, kepkite jį orkaitėje ir sumalkite iki trupinių.
Pabarstykite pyragą trupiniais, patiekite. Tai puikus citrinų pyragas, kuriam nereikia gilių žinių apie konditerijos įgūdžius.