Alyvuogių aliejus dažnai vadinamas vienu sveikiausių riebalų, tačiau specialistai perspėja – ne kiekvienas butelis, stovintis parduotuvės lentynoje, yra vertas atsidurti ant jūsų stalo. Netinkamai pasirinktas aliejus gali ne tik nesuteikti naudos, bet ir pakenkti sveikatai.
Apie tai, kaip atskirti kokybišką alyvuogių aliejų nuo prasto, naujienų portalui pasakojo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius dr. Arūnas Emeljanovas ir aliejų someljė, „Itališko skonio gurmanų“ įkūrėja Liana Davletšina.

Alyvuogių aliejus – vienas ilgaamžiškumo ramsčių
Pasak prof. dr. A. Emeljanovo, alyvuogių aliejaus nauda glaudžiai siejama su Viduržemio jūros regiono mitybos principais.
„Jeigu pažvelgtume į vadinamąsias mėlynąsias zonas, kuriose gyvena daugiausiai ilgaamžių žmonių, pamatytume vieną bendrą vardiklį – kasdien vartojamą kokybišką alyvuogių aliejų“, – pabrėžė profesorius.
Jis aiškino, kad alyvuogių aliejus gausus antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Pastarieji spartina senėjimą, didina uždegiminius procesus ir siejami su onkologinėmis ligomis.
„Tyrimai rodo, kad reguliarus alyvuogių aliejaus vartojimas gali sumažinti mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų apie 16 proc., o nuo vėžio – apie 11 proc. Taip pat pastebimas teigiamas poveikis psichikos sveikatai – mažėja nerimo ir depresijos simptomai, atitolinama demencijos rizika“, – teigė A. Emeljanovas.
Kiek alyvuogių aliejaus reikia per dieną?
Profesorius pabrėžė, kad alyvuogių aliejus turėtų tapti pagrindiniu kasdieniu riebalų šaltiniu.
„Tai neturėtų būti majonezas, lašiniai ar sviestas. Alyvuogių aliejus yra gerasis riebalas – jis nedidina blogojo cholesterolio ir padeda išlaikyti kraujagyslių elastingumą“, – aiškino jis.
Pasak specialisto, kraujagyslių elastingumas itin svarbus kraujospūdžio reguliavimui ir insulto prevencijai. Skirtingai nei griežtos neriebios dietos, alyvuogių aliejus padeda išvengti kraujagyslių išsausėjimo.
„Rekomenduojama per dieną suvartoti bent 20 gramų alyvuogių aliejaus – tai maždaug 2-3 valgomieji šaukštai. Jį verta naudoti tiek kepant, tiek ruošiant salotų padažus“, – sakė profesorius.

Kodėl rafinuotas aliejus gali būti pavojingas?
Aliejų someljė L. Davletšina atkreipė dėmesį į vieną dažniausių klaidų – rafinuoto alyvuogių aliejaus pasirinkimą.
„Yra trys pagrindinės alyvuogių aliejaus kategorijos: extra virgin (ypač tyras), virgin (tyras) ir lampante. Rafinuotas aliejus nepriklauso nė vienai iš jų“, – paaiškino ji.
Pasak specialistės, rafinuotas aliejus gaminamas iš labai prastos kokybės žaliavos. Siekiant pašalinti toksiškumą, aliejus apdorojamas itin aukštoje temperatūroje, naudojami cheminiai tirpikliai, atliekamas balinimas ir dezodoravimas.
„Tokio aliejaus skonis, kvapas ir biologinės savybės iš esmės sunaikinamos. Kad jis būtų tinkamas prekybai, į jį įmaišoma vos keli procentai extra virgin ar virgin aliejaus“, – sakė L. Davletšina.
Prof. dr. A. Emeljanovas pabrėžė, kad toks produktas tinka nebent išgyvenimui, bet ne sveikatai.
Kaip neapsigauti perkant?
Specialistai perspėja – nerafinuotas alyvuogių aliejus yra vienas dažniausiai klastojamų maisto produktų.
„Vien užrašas „ypač tyras“ dar negarantuoja kokybės. Jei neturėjote galimybės ragauti prieš perkant, namuose būtinai pauostykite aliejų, paragaukite nedidelį kiekį. Kokybiškas aliejus turi būti kvapnus, šiek tiek kartus ir aitrus“, – patarė L. Davletšina.
Ekspertai sutaria – tinkamai pasirinktas alyvuogių aliejus gali tapti kasdieniu sąjungininku sveikatai, tačiau prastas ar rafinuotas produktas šios naudos nesuteiks.








